Je bent enthousiast over je werk en jouw bijdrage maakt het verschil, ook voor je werkgever. Maar hoe vertaalt zich dat in jouw beloning? Ga in gesprek over de mogelijkheden om deel te nemen in het bedrijf waar je werkt.
Mijn naam is Alfred Griffioen, ik heb het Winstdelen concept ontwikkeld. Al ruim 20 jaar help ik ondernemers en ondernemende werknemers hun samenwerking vorm te geven.
Als aanvulling op je salaris
Er zijn diverse regelingen mogelijk die een aanvulling kunnen zijn op je salaris. Je hoeft dan niet zelf te investeren, maar je krijgt een bonus, opties, zogenaamde SARs of Winstdelen.
Je werkgever kan dit doen in plaats van een salarisverhoging of gewoon omdat hij medewerkers beter wil binden. Lees meer…
Wil je een substantieel aandeel in het bedrijf waarvoor je werkt? Dan kun je jezelf ook inkopen.
Niet iedereen heeft hier direct het geld voor. Maar vaak willen de huidige aandeelhouders een lening verstrekken of hangt jouw ‘aandeel’ af van de extra waarde die je inbrengt. Lees meer…
Breng ons in contact met je werkgever
Veel ondernemers en HR-directeuren denken dat medewerkersparticipatie lastig te organiseren is. Of ze worden afgeschrikt door Engelse termen als ‘Stock appreciation rights’. Maar het hoeft niet lastig te zijn, en dat leg ik graag uit.
Ook als je jezelf wilt inkopen in het bedrijf wordt advies hierover vaak vanuit je werkgever vergoed. Die wil namelijk ook een extra gemotiveerde medewerker.
Plan dus een half uurtje met de eigenaar of HR-directeur van jouw bedrijf en boek een call direct in mijn agenda.
Veel gestelde vragen
Wat is Winstdelen?
Winstdelen is een manier om anderen dan de eigenaren of aandeelhouders mee te laten profiteren van de waardegroei van het bedrijf. Dit kunnen medewerkers, klanten, andere ondernemers of investeerders zijn. Je geeft winst-delen uit naar rato van ieders inbreng en een winstdeel geeft recht om mee te delen in het dividend en de verkoopwinst als het bedrijf wordt verkocht.
Voor wie is Winstdelen geschikt?
Winstdelen werkt zowel voor eenmanszaken, vof’s of een BV. Je moet bereid zijn om een deel van je winst af te staan, maar je hoeft geen zeggenschap op te geven. Dat blijft bij de eigenaren of aandeelhouders.
Is Winstdelen fiscaal gunstig?
Uiteindelijk betaal je altijd belasting over je inkomsten en winst die je uit een onderneming haalt. Maar met winstdelen kan zowel het bedrijf als de winstdeler vaak de belasting naar een later tijdstip verschuiven. Dat kan gunstig zijn als je meedoet in een bedrijf waarvan je nog niet weet of het slaagt.
Hoe moet je winst verdelen?
Als jij de enige eigenaar bent van een bedrijf, dan is alle winst voor jou. Maar wat als er meer eigenaren of investeerders zijn? Bij een vof of maatschap hangt de winstverdeling af van de afspraken in de overeenkomst. Als die er niet is, wordt de winst gelijkelijk verdeeld. Bij een BV of coƶperatie is de winstverdeling geregeld in de statuten, bij een BV is dit meestal naar rato van de aandelenverhouding.
Hoe moet je aandelen verdelen van een BV?
Aandelen van een BV kun je het best verdelen naar rato van ieders inbreng, maar hoe weet je van tevoren hoeveel tijd en geld iedereen in het bedrijf stopt? Een 50-50 verdeling bij twee aandeelhouders geeft vaak discussie. Dan is een Slicing Pie model of flexibele winstverdeling zoals bij Winstdelen gemakkelijker.