Medewerkers

Medewerkersparticipatie:

Maak medewerkers mede-ondernemers

Two men swapping brains

Meer dan een bonus…

Voor veel ondernemers zijn je medewerkers de belangrijkste factor voor succes in je bedrijf. Als zij plezier in hun werk hebben dan gaat alles makkelijker en hoef je alleen nog maar sturing te geven. Salaris is vaak een zogenaamde ‘hygienefactor’: het moet op orde zijn, maar meer salaris leidt niet automatisch tot meer motivatie. Maar het gevoel van ondernemerschap leidt tot meer productiviteit, minder ziekteverzuim en minder verloop. Dat creëer je met Winstdelen.

Zo’n 11 procent van de Nederlandse MKB bedrijven heeft al een aandelen-, certificaten- of optieregeling voor hun medewerkers en 39% overweegt het*.

De belangrijkste bezwaren van veel ondernemers zijn dat medewerkers met personeelsaandelen ook zeggenschap krijgen en dat de aandelen of opties direct als loon gezien worden, waardoor ze belastingen en premies moeten betalen. Bij Winstdelen is dit niet het geval.

Winstdelen lijken op aandelen, maar hebben geen zeggenschap. Winstdelen kun je uitgeven als een bonus of als vast onderdeel van het salaris. Het is een contractuele afspraak dat als de onderneming dividend uitkeert of verkocht wordt, dat de medewerkers per winstdeel eenzelfde bedrag krijgen als de aandeelhouders of andere eigenaren.

Eenvoudig op te zetten

Winstdelen is toepasbaar voor alle ondernemingen, dus ook eenmanszaken, vof’s, coöperaties of BV’s. Alleen de overeenkomst met de deelnemers moet op maat gemaakt worden en er moet een bedrijfswaardering komen. De gang naar de notaris is niet nodig, en ook bij de KvK of voor de bank wijzigt er niets. Lees meer over het concept en over onze tarieven.

Slimmer dan een STAK of SARs

Voor winstdelen hoef je geen nieuwe aandelen uit te geven en je hoeft ook geen Stichting Administratie Kantoor (STAK) op te richten. Winstdelen lijken op Stock Appreciation Rights (SARs) maar hebben geen vaste looptijd, zodat jij altijd beslist wanneer ze uitgekeerd worden. Daardoor kom je nooit cash tekort.

Bij de verkoop van je bedrijf eindigt de regeling automatisch en wikkel je al je winstdeelverplichtingen af voordat je je aandelen overdraagt. De koper van je bedrijf heeft er dus helemaal geen last van.

Fiscaal goed geregeld

Bij winstdelen betaal je pas belasting op het moment dat het dividend of de verkoopwinst wordt uitgekeerd. Op dat moment wordt het gezien als loon en hou jij alvast loonbelasting in. Zowel het bedrijf als de medewerker hoeven niets voor te schieten en tot aan het moment van uitkering is er ook geen belasting verschuldigd in box 3.

Winstdelen bijhouden in ons dashboard

Geef medewerkers een up-to-date online overzicht van hun winstdelen, en hoeveel er voor de hele organisatie is uitgegeven. Als beheerder kun je gemakkelijk deelnemers toevoegen of nieuwe winstdelen uitgeven. Lees meer…

deelnemerspagina
Two men swapping brains

Snel aan de slag, heldere tarieven

Als je maar een paar ‘winstdelers’ hebt kunnen we de structuur binnen twee weken opzetten. Wil je winstdelen aanbieden aan een grotere groep medewerkers of investeerders? Houd dan rekening met vier tot zes weken.

Wij hebben een heldere aanpak en tariefstructuur waarbij de meeste klanten rond de 2500 euro klaar zijn. Lees meer…

Wil je meer weten? Lees de veel gestelde vragen door medewerkers of neem direct contact op.

*Verkenning Medewerkersparticipatie van de Universiteit Utrecht onder ruim 400 bedrijven met 10-250 medewerkers