Investeerders

Eigen vermogen financiering met Winstdelen

Investeerders

Als de bank niet meewerkt…

Als financiering bij een bank lastig is, kan het versterken van je eigen vermogen helpen. Je betaalt geen rente, je deelt alleen je dividend en verkoopwinst. Laat je vermogende tante instappen of een grotere groep investeerders met crowdfunding. Ons winstdelen dashboard helpt je overzicht te houden.

Nieuw eigen vermogen ophalen voor je bedrijf kan op verschillende manieren. Een van die manieren is door het uitgeven van aandelen of certificaten aan investeerders. Daarvoor moet je langs de notaris en anderen krijgen mogelijk zeggenschap. Bij Winstdelen is dat niet het geval.

Winstdelen lijken op aandelen, maar hebben geen zeggenschap. Winstdelen geef je uit in ruil voor nieuw kapitaal, wat we vanwege wettelijke beperkingen vormgeven als een langlopende en achtergestelde lening. Er is geen vaste rente of aflossing, maar een contractuele afspraak dat als de onderneming dividend uitkeert of verkocht wordt, investeerders per winstdeel eenzelfde bedrag krijgen als de aandeelhouders of andere eigenaren. Lees meer…

Eenvoudig op te zetten

Winstdelen is toepasbaar voor alle ondernemingen, dus ook eenmanszaken, vof’s, coöperaties of BV’s. Alleen de overeenkomst met de deelnemers moet op maat gemaakt worden en er moet een bedrijfswaardering komen. De gang naar de notaris is niet nodig, en ook bij de KvK of voor de bank wijzigt er niets.

Slimmer dan aandelen of een STAK

Voor winstdelen hoef je geen nieuwe aandelen uit te geven en je hoeft ook geen Stichting Administratie Kantoor (STAK) op te richten. Ten opzichte van een lening hebben ze geen rente of verplichte aflossing, je betaalt pas als je jezelf ook dividend wilt uitkeren. Daardoor kom je nooit cash tekort.

Bij de verkoop van je bedrijf eindigt de regeling automatisch en wikkel je al je winstdeelverplichtingen af voordat je je aandelen overdraagt. De koper van je bedrijf heeft er dus helemaal geen last van.

Fiscaal goed geregeld

De vergoeding die je betaalt voor het kapitaal dat je krijgt wordt geboekt als rente, en is dus bij jou aftrekbaar van je winst. Ook kun je bij waardestijging van je bedrijf een voorziening treffen voor toekomstige vergoedingen, waardoor je tijdelijk minder vennootschapsbelasting betaalt. Bij je investeerders is de vergoeding die je betaalt wel belast, met uitzondering wanneer je bij verkoop het investeringsbedrag terugbetaalt.

Winstdelen bijhouden in ons dashboard

Geef investeerders een up-to-date online overzicht van hun winstdelen, en hoeveel er voor de hele organisatie is uitgegeven. Als beheerder kun je gemakkelijk deelnemers toevoegen of nieuwe winstdelen uitgeven. Lees meer…

deelnemerspagina

Een uitgewerkt concept en persoonlijk advies

Ik help je met alle stappen die nodig zijn om dit te realiseren, van juridisch en fiscaal tot je verkoopverhaal. Dat doe ik in vier stappen:

1. Doelstellingen

Eerst maken we helder wat je wilt bereiken en kijken we of Winstdelen hierin past. Ik kijk ook globaal wat je bedrijf waard is. Pas als alles voor jou goed voelt, gaan we verder.

€ 495 voor het eerste gesprek
Maak direct een afspraak

2. Contract

Op basis van jouw wensen maak ik het contract wat je met al je winstdelers af gaat sluiten. We vertalen je bedrijfswaarde in winstdelen en ik leg alle fiscale aspecten uit.

€ 1500, inclusief één jaar dashboard gebruik

3. Pitch

We beschrijven jouw bedrijf en plannen op een aantrekkelijke manier. Je medewerkers, klanten, investeerders of mede-ondernemers weten waar ze in stappen.

vanaf € 500 voor een korte presentatie tot € 5000 voor een complete brochure

4. Dashboard

Iedereen die meedoet krijgt toegang tot een eigen online dashboard om zijn inbreng en waardestijging bij te houden. Jij beheert dit zelf en ik leg je uit hoe je dit doet.

Vanaf jaar 2 elk jaar € 200 plus € 10 per deelnemer

Zie ook de tarievenpagina. Bij Winstdelen is het certificeren van aandelen via een STAK of coöperatie niet nodig. Alles wordt geregeld met compacte en goed leesbare contracten, lees meer over deze werkwijze. Winstdelen is boekhoudkundig en fiscaal helemaal uitgewerkt met aparte handleidingen voor je financieel adviseur. Ik begeleid je persoonlijk bij de stappen om te gaan winstdelen met jouw bedrijf. Neem contact met mij op!

Hoeveel lening kan ik krijgen voor mijn bedrijf?

Dat hangt helemaal van je bedrijf af. Bij vastgoed kun je een hypotheek krijgen en is het deel eigen vermogen vaak klein. Bij startende bedrijven is er geen onderpand en kun je weinig lenen. Dan moet je kijken of je meer eigen vermogen kunt krijgen.

Hoe financier je een bedrijf?

Om te beginnen met eigen vermogen, kapitaal dat je als oprichter inbrengt. Daarnaast met leningen en werkkapitaal, bijvoorbeeld door je leveranciers later te betalen dan dat je klanten jouw betalen. Je kunt je eigen vermogen aanvullen met crowdfunding of winstdeel regelingen.

Wat is eigen vermogen financiering?

Bij eigen vermogen financiering zoek je andere investeerders om zo het kapitaal van je bedrijf te vergroten. Dat kunnen familieleden zijn, informal investors of grotere groepen bij crowdfunding. Als je deze investeerders geen zeggenschap wilt geven, kun je dat regelen met een Stichting Administratiekantoor of met Winstdelen.

Waarom een STAK?

Een STAK of Stichting AdministratieKantoor wordt vaak opgericht om een deel van de aandelen van een bedrijf te beheren. De STAK geeft dan per aandeel een of meer certificaten uit die zonder notaris verhandeld kunnen worden. Om de STAK op te richten heb je wel een notaris nodig, deze passeert dan drie aktes.

Hoeveel eigen vermogen heb je nodig?

Dat hangt af van het type bedrijf dat je hebt. Een consultancy bedrijf heeft vaak weinig eigen vermogen nodig, zeker als de klanten betalen wanneer ook de salarissen betaald moeten worden. In een fabriek of in software moet je vaak eerst investeren voordat er opbrengsten komen, en dan heb je mogelijk veel eigen vermogen nodig.

Veel gestelde vragen