Investeerders

Eigen vermogen financiering met Winstdelen

Investeerders

Als de bank niet meewerkt…

Als financiering bij een bank lastig is, kan het versterken van je eigen vermogen helpen. Je betaalt geen rente, je deelt alleen je dividend en verkoopwinst. Laat je vermogende tante instappen of een grotere groep investeerders met crowdfunding. Ons winstdelen dashboard helpt je overzicht te houden.

Nieuw eigen vermogen ophalen voor je bedrijf kan op verschillende manieren. Een van die manieren is door het uitgeven van aandelen of certificaten aan investeerders. Daarvoor moet je langs de notaris en anderen krijgen mogelijk zeggenschap. Bij Winstdelen is dat niet het geval.

Winstdelen lijken op aandelen, maar hebben geen zeggenschap. Winstdelen geef je uit in ruil voor nieuw kapitaal, wat we vanwege wettelijke beperkingen vormgeven als een langlopende en achtergestelde lening. Er is geen vaste rente of aflossing, maar een contractuele afspraak dat als de onderneming dividend uitkeert of verkocht wordt, investeerders per winstdeel eenzelfde bedrag krijgen als de aandeelhouders of andere eigenaren. Lees meer…

Eenvoudig op te zetten

Winstdelen is toepasbaar voor alle ondernemingen, dus ook eenmanszaken, vof’s, coöperaties of BV’s. Alleen de overeenkomst met de deelnemers moet op maat gemaakt worden en er moet een bedrijfswaardering komen. De gang naar de notaris is niet nodig, en ook bij de KvK of voor de bank wijzigt er niets.

Slimmer dan aandelen of een STAK

Voor winstdelen hoef je geen nieuwe aandelen uit te geven en je hoeft ook geen Stichting Administratie Kantoor (STAK) op te richten. Ten opzichte van een lening hebben ze geen rente of verplichte aflossing, je betaalt pas als je jezelf ook dividend wilt uitkeren. Daardoor kom je nooit cash tekort.

Bij de verkoop van je bedrijf eindigt de regeling automatisch en wikkel je al je winstdeelverplichtingen af voordat je je aandelen overdraagt. De koper van je bedrijf heeft er dus helemaal geen last van.

Fiscaal goed geregeld

De vergoeding die je betaalt voor het kapitaal dat je krijgt wordt geboekt als rente, en is dus bij jou aftrekbaar van je winst. Ook kun je bij waardestijging van je bedrijf een voorziening treffen voor toekomstige vergoedingen, waardoor je tijdelijk minder vennootschapsbelasting betaalt. Bij je investeerders is de vergoeding die je betaalt wel belast, met uitzondering wanneer je bij verkoop het investeringsbedrag terugbetaalt.

Winstdelen bijhouden in ons dashboard

Geef investeerders een up-to-date online overzicht van hun winstdelen, en hoeveel er voor de hele organisatie is uitgegeven. Als beheerder kun je gemakkelijk deelnemers toevoegen of nieuwe winstdelen uitgeven. Lees meer…

deelnemerspagina
Two men swapping brains

Snel aan de slag, heldere tarieven

Als je maar een paar ‘winstdelers’ hebt kunnen we de structuur binnen twee weken opzetten. Wil je winstdelen aanbieden aan een grotere groep medewerkers of investeerders? Houd dan rekening met vier tot zes weken, met name vanwege AFM-vereisten.

Wij hebben een heldere aanpak en tariefstructuur waarbij de meeste klanten rond de 2500 euro klaar zijn. Lees meer…

Wil je meer weten? Neem dan direct contact op.