Winstdelen en WeVestr: Slicing Pie snel op orde

Voor startende bedrijven is Slicing Pie een perfecte methode om iedereen te belonen naar zijn inbreng. WeVestr ondersteunt al langer het bijhouden van ieders ‘slices’. Er was alleen in Nederland nog niet echt een goede manier om dit juridisch en boekhoudkundig te regelen. Dat kan met Winstdelen.

Werking van de Slicing Pie Methode

De kern van de Slicing Pie methode is het concept van “fictieve aandelen” of “slices”. Elke bijdrage die aan het bedrijf wordt geleverd, wordt omgezet in slices op basis van een vooraf bepaalde formule. Deze formule houdt rekening met het type bijdrage (bijvoorbeeld tijd versus geld), de marktwaarde van de bijdrage, en eventuele risicofactoren. Naarmate mensen meer bijdragen aan het bedrijf, verdienen ze meer slices. Het percentage van iemands eigendom in het bedrijf is dan gelijk aan het aantal slices dat ze hebben verdiend, gedeeld door het totale aantal slices dat tot nu toe is uitgegeven.

De Slicing Pie methode gebruik je totdat je de cashflow van je bedrijf zo groot is dat je in eerste instantie al je leveranciers kunt betalen en er dus geen geld meer bij hoeft, en vervolgens tot je iedereen een marktconform salaris kunt geven. Zodra dat het geval is, hoef je geen ‘slices’ meer uit te geven in plaats van salaris of management-vergoedingen. De verhouding tussen de eigenaren ligt daarmee vast.

Winstdelen is toepasbaar alle rechtsvormen

Met het concept van Winstdelen kun je Slicing Pie toepassen voor alle rechtsvormen. Het maakt niet uit of je een eenmanszaak hebt waar anderen aan bijdragen, of je samenwerkt in een vof of dat je al een BV hebt opgericht. Ik maak de overeenkomsten van Winstdelen voor jou op maat in de vorm van een invulbare pdf en de partijen die bijdragen kunnen in WeVestr hun ‘slices’ of ‘winstdelen’ bijhouden.

Hoe dat uitpakt verschilt per situatie:

  • Ben jij degene met de grootste bijdrage? Dan kun je vanuit je eenmanszaak of de BV waar jij de aandeelhouder van bent winstdelen uitgeven, voor je eigen investeringen en de inbreng van anderen.
  • Zijn jullie met een kleine groep? In een vof of BV kun je de zeggenschapsverhoudingen vastleggen, bijvoorbeeld door daar elk een bedrag in te storten en jullie tijd vervolgens met winstdelen te compenseren.

In alle gevallen kun je een afspraak maken dat op een bepaald moment, bijvoorbeeld als een niet-eigenaar 20% van de winstdelen heeft, dat deze worden omgezet in echte aandelen in een nieuw op te richten of bestaande BV.

Hoe werkt het concreet?

Winstdelen is binnen enkele weken op te zetten en kan bij volledige start-ups of bij bestaande bedrijven:

  • Je bepaalt eerst wat de waarde is van je bedrijf en verdeelt dat over een door jou te bepalen aantal winstdelen waarmee je start. Als er al meer aandeelhouders of eigenaren zijn dan krijgt ieder een deel van die winstdelen. Start je vanaf nul? Dan heb je nog geen waardering nodig en kies je gewoon een waarde per winstdeel.
  • Vanaf dat moment geef je nieuwe winstdelen aan iedereen die geld investeert in je bedrijf of die zonder verdere beloning tijd of faciliteiten inbrengt. Hoe meer je inbrengt, des te meer winstdelen je krijgt. Dat kan ook verspreid zijn over een langere periode.
  • Zodra jij of jullie als eigenaar besluiten om winst aan jezelf uit te keren, keer je hetzelfde bedrag per winstdeel uit aan alle anderen. En ook als je het bedrijf verkoopt of opheft dan krijgt iedereen hetzelfde bedrag per winstdeel.
  • De uitgifte van winstdelen houd je zelf bij en je brengt iedereen periodiek op de hoogte van de uitgifte van nieuwe winstdelen. Hiervoor gebruik je WeVestr.

Hoe werkt het fiscaal?

Voor de toepassing van Slicing Pie zijn Winstdelen langlopende vorderingen die de diverse founders of andere investeerders hebben op het bedrijf. Je moet ze dus ook op twee plaatsen bijhouden:

  • Het bedrijf kan de waarde van ieders inbreng opnemen als kosten, hierdoor zul je in de eerste jaren waarschijnlijk boekhoudkundig een verlies hebben. Er is echter geen uitgaande cashflow, en zodra er wel wat winst komt, zorgen de verliezen uit het verleden dan je minder vennootschapsbelasting betaalt. Voor de toekomstige uitkeringen neem je een voorziening op in je boeken. Als de waarde van het bedrijf stijgt, zul je ook die voorziening moeten verhogen, wat weer zorgt voor een extra aftrekpost.
  • Voor de founders of anderen die in tijd investeren zijn de winstdelen die ze ontvangen onderdeel van hun ondernemersinkomen. De vraag is alleen hoe je die moet waarderen. Doordat winstdelen niet verhandelbaar zijn, is dat lastig en kun je bij zeker bij een startend bedrijf een standpunt innemen dat de waarde nog heel beperkt of nul is. Op die manier betaal je er op dat moment weinig of geen belasting over. Zodra het bedrijf dividend gaat uitkeren moet je dat wel opnemen als inkomsten, en mogelijk ook de waardering aanpassen. Het gaat er dus niet over hoeveel belasting je betaalt, maar op welk moment!

Net zoals bij aandelen krijg je bij een BV een aanmerkelijk belang als je 5% of meer van de winstdelen bezit. Bedenk dat als je het gros van je tijd voor het bedrijf werkt en geen andere baan of ondernemersinkomsten hebt, dat je dan een gebruikelijk loon moet ontvangen. Dit kun je deels terugstorten in het bedrijf, maar de inkomstenbelasting en de bijbehorende premies ben je kwijt. Laat je dus goed adviseren!

Ook voor medewerkersparticipatie en sharefunding

De structuur die we opzetten is ook voorbereid op medewerkersparticipatie, je kunt dus winstdelen aan medewerkers geven als salariscomponent of als bonus. Ook kun je direct winstdelen uitgeven aan investeerders, je hoeft daarvoor dus geen aparte STAK of coöperatie op te zetten. Dat is met name handig bij crowdfunding of sharefunding. Grote investeerders en venture capitalists zullen vaak wel een echt aandeel willen, maar dan loont het ook om naar de notaris te gaan.

Werkwijze en tarieven

Ik help je in een aantal heldere stappen, meestal voor vaste bedragen. Zo weet je waar je aan toe bent.

1. Doelstellingen

Eerst maken we helder wat jullie willen bereiken en kijken we of Winstdelen hierin past. Ik kijk ook globaal wat jullie bedrijf waard is. Pas als alles helder is, gaan we verder.

€ 495 voor het eerste gesprek
Maak direct een afspraak

2. Contract

Op basis van jullie wensen maak ik het contract wat je met alle winstdelers af gaat sluiten. We vertalen je bedrijfswaarde in winstdelen en ik leg alle fiscale aspecten uit.

€ 1500, het contract ontvang je in een invulbare pdf.

3. Pitch

Als je geld op wilt halen bij een grotere groep investeerders, moet je een goede pitch hebben en mogelijk een informatiedocument. Ik zorg dat alles klopt.

vanaf € 500 voor een korte presentatie tot € 5000 voor een complete brochure

4. Support

Je houdt je winstdelen bij in je WeVestr account. Wel moet je jaarlijks opnieuw de waarde van je bedrijf bepalen en mogelijk voorzieningen in je jaarrekening aanpassen.

Mijn tarief voor advisering die niet in een pakket past is € 195 per uur.

Voor een uitgebreide bedrijfswaardering, fiscaal advies of marketingdiensten verwijs ik je graag door naar andere partijen.

Vragen? Neem contact op!

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op. We kunnen altijd een kwartiertje bellen om naar jullie situatie te kijken en het concept uit te leggen. Mijn gegevens vind je hier.

Investeerders