Mede-aandeelhouders

Samen ondernemen:

bouw samen
groei samen
deel samen

Wie voegt welke waarde toe?

Als je samen eigenaar bent van een bedrijf moet je ook afspraken maken over de verdeling van de opbrengsten. Dat kan bijvoorbeeld met een salaris of managementvergoeding, maar voor de lange termijn is de winstverdeling belangrijk. Heeft iedereen daar in gelijke mate aan bijgedragen, en als er iemand bij komt of vertrekt, wat voor bedrag moet er dan betaald worden?

Wil je je inkopen in een bestaand bedrijf? Kijk dan hier.

Ik help ondernemers met oplossingen voor hun samenwerking die voor alle partijen eerlijk voelen, juridisch voldoende zekerheid geven en fiscaal gunstig en acceptabel zijn. Dat is vrijwel altijd maatwerk, elke situatie is anders.

Als er maar een paar aandeelhouders of beoogde eigenaren zijn dan is dit vaak prima uit te werken in een managementovereenkomst, aandelenoverdracht bij de notaris en in een aandeelhoudersovereenkomst. Iedereen heeft dan een duidelijke bijdrage in het bedrijf en mag ook zeggenschap hebben. Neem contact met me op voor individueel advies.

Als er nog geen BV is, het gaat om grotere groepen mede-ondernemers of het is niet wenselijk dat iedereen zeggenschap krijgt, dan is het concept van Winstdelen handig. Lees hieronder hoe dat werkt.

Winstdelen als alternatief voor aandelen

Met Winstdelen kun je mede-ondernemers, maar ook leveranciers, investeerders of medewerkers belonen voor hun inbreng in de waardegroei van je bedrijf. Hoe meer winstdelen ze hebben, des te groter hun deel van het dividend en de verkoopwinst. Lees meer…

Winstdelen is toepasbaar voor alle ondernemingen, dus ook eenmanszaken, vof’s, coöperaties of BV’s. Alleen de overeenkomst met de deelnemers moet op maat gemaakt worden en er moet een bedrijfswaardering komen.

Slimmer dan aandelen of een STAK

Voor winstdelen hoef je geen nieuwe aandelen uit te geven en je hoeft ook geen Stichting Administratie Kantoor (STAK) op te richten. Ten opzichte van een lening hebben ze geen rente of verplichte aflossing, je betaalt pas als je jezelf ook dividend wilt uitkeren. Daardoor kom je nooit cash tekort.

Bij de verkoop van je bedrijf eindigt de regeling automatisch en wikkel je al je winstdeelverplichtingen af voordat je je aandelen overdraagt. De koper van je bedrijf heeft er dus helemaal geen last van.

Fiscaal gunstig

De vergoeding die je betaalt voor het kapitaal is dus jou aftrekbaar van je winst. Ook kun je bij waardestijging van je bedrijf een voorziening treffen voor toekomstige vergoedingen, wat weer belasting scheelt. Bij je mede-investeerders of leveranciers kunnen de verkregen winstdelen wel als inkomsten gezien worden, maar die kunnen daarover een fiscaal pleitbaar standpunt innemen.

Winstdelen bijhouden in ons dashboard

Geef jouw mede-ondernemers en andere investeerders een up-to-date online overzicht van hun winstdelen, en hoeveel er voor de hele organisatie is uitgegeven. Als beheerder kun je gemakkelijk deelnemers toevoegen of nieuwe winstdelen uitgeven. Lees meer…

deelnemerspagina
Two men swapping brains

Snel aan de slag, heldere tarieven

Als het gaat om inkopen of uitkopen van een partner, bedrijfswaardering of andere samenwerkingsvraagstukken, dan werk ik altijd op uurbasis. Voor het concept van Winstdelen heb ik pakketten waarbij de meeste klanten rond de 2500 euro klaar zijn. Lees meer…

Als je maar een paar ‘winstdelers’ hebt kunnen we de structuur binnen twee weken opzetten. Wil je winstdelen aanbieden aan een grotere groep medewerkers of investeerders? Houd dan rekening met vier tot zes weken, met name vanwege AFM-vereisten.

Wil je meer weten? Neem direct contact op.