Investeringsbrochure schrijven & crowdfunding marketing

Als je geld wilt ophalen bij een grotere groep investeerders voor je onderneming, project of beleggingsfonds dan heb je een brochure nodig. Hierin staat in hoofdlijnen waar je in belegt en wat het financieel of maatschappelijk rendement daarvan is.

Naast de brochure moet je altijd een formeel prospectus, informatiedocument of Key Investment Information Sheet opstellen, waarin meer gedetailleerdere informatie over de belegging en de risico’s staat.

Mijn naam is Alfred Griffioen. Al ruim 20 jaar schrijf ik offertes, bedrijfspresentaties en aanbiedingen voor bedrijfsaankoop. Ik help je graag om je bedrijf zo goed mogelijk te presenteren en toch eerlijk te blijven.

Verschil tussen een investment pitch en investeringsbrochure

Als je een presentatie moet geven voor één individuele belegger of een groep professionele investeerders (zoals in Dragon’s Den) dan heb je een korte presentatie nodig van circa 10 tot 12 slides met een vaste structuur. Hiervoor zijn diverse templates beschikbaar op het internet. Kern is dat je in één keer al je informatie en cijfers op hoofdlijnen neer legt, want deze mensen kijken doelgericht en bepalen direct of je interessant voor hen bent of niet.

Een investeringsbrochure is meer gericht op een publiek dat niet (vaak) investeert. Er staat meer tekst in en de lezer wordt meer aan de hand genomen over het belang van het project of de marktkansen van de onderneming. De cijfers en het rendement worden wel genoemd, maar niet altijd diepgaand onderbouwd. Risico’s worden aangegeven, maar vaak ook met een oplossing of nuancering erbij. De investeringsbrochure is vaak minder feitelijk maar meer verhalend en moet vooral vloeiend en logisch geschreven zijn.

AFM informatiedocument of Key Investment Information Sheet (KIIS)

Alleen als je in een jaar meer dan 5 miljoen euro wilt ophalen dan moet je een prospectus schrijven die door de AFM wordt goedgekeurd. Onder dat bedrag heb je een AFM informatiedocument of Key Investment Information Sheet (KIIS) nodig.

  • De KIIS is nodig als je via een crowdfunding platform geld ophaalt of als het gaat om een beleggingsfonds
  • In alle andere gevallen heb je een AFM informatiedocument nodig

Beide verschillen wat qua structuur maar bevatten in elk geval informatie over:

  • De uitgevende instelling: die de aandelen, certificaten of andere rechten uitgeeft;
  • De aanbiedende instelling: die de effecten aan het publiek verkoopt. Dat kan dezelfde zijn als de uitgevende instelling;
  • De bestuurders van deze instelling(en);
  • Waar het geld voor wordt gebruikt en wat je aan rendement kunt verwachten;
  • Of er nog aanvullende kosten zijn;
  • Wat de belangrijkste risico’s zijn.

Het voelt misschien vreemd, maar het is van belang om zoveel mogelijk risico’s te benoemen en overal eerlijk over te zijn. Doe je dat niet, en er treedt toch een nieuw risico op, dan kun je als bestuurder daarop worden aangesproken.

Crowdfunding marketing: betrek een specialist

Het aanbieden van een investering is iets heel anders dan het verkopen van een product of dienst. De doelgroep is over het algemeen kleiner (mensen die geld beschikbaar hebben) en het gaat ook over het presenteren van kansen en risico’s.

Ook hier geldt dat je een apart marketingplan moet maken:

  • Bij welke specifieke doelgroep maak je de meeste kans?
  • Hoe kom je daarmee in contact? Bij een lokaal initiatief kunnen flyers door de brievenbus heel effectief zijn.
  • Wat is je primaire boodschap? Focus je op het financieel rendement of het maatschappelijk rendement?
  • Welke call-to-action en welke follow-up heb je?
  • Hoe zorg je dat mensen over jouw initiatief gaan praten en maak je investeerders tot ambassadeurs?

Juist vanwege de kleinere doelgroep en de wat zakelijkere beslissing lijkt dit erg op business-to-business marketing. En ook hier is het belangrijk om op tijd te beginnen. Zelfs waar je op crowdfunding platforms ziet dat investeringen binnen een dag zijn volgetekend, komt dit alleen doordat de marketing al maanden eerder is begonnen en de meeste investeerders als benaderd en overtuigd zijn.

Ik heb diverse bedrijven geholpen met zowel de juridische structuur als de marketing van hun bedrijf of project. Vaak loopt dit in elkaar over, want wat je belooft moet je wel kunnen waarmaken, of je moet het anders formuleren. Ik help je daar graag bij.