STAK oprichten niet nodig om te delen in de winst

Wat is een STichting AdministratieKantoor of STAK?

Een STAK of Stichting Administratie Kantoor is een stichting die (een deel van) de aandelen van een Besloten Vennootschap (BV) overneemt en in ruil daarvoor certificaten de oorspronkelijke aandeelhouders. Deze kunnen ze vervolgens verkopen aan investeerders, medewerkers van het bedrijf of familieleden van de eigenaar. Het certificaat geeft wel recht op dividenduitkeringen, maar niet op zeggenschap in de BV. De bestuurder van de STAK, meestal de eigenaar/grootaandeelhouder zelf, houdt de controle.

Kosten notaris voor oprichten van een STAK en overdracht aandelen

Voor het oprichten van een STAK moeten meestal drie notariele aktes gepasseerd worden:

  • De oprichtingsakte van de stichting;
  • De akte met de administratievoorwaarden (hoe certificaten worden uitgegeven);
  • Een akte voor de overdracht van de BV-aandelen van de huidige eigenaar naar de STAK. Hiervoor moeten vaak alle aandeelhouders meetekenen.

In de regel heb je het dan snel over € 2500 aan notariskosten en een doorlooptijd van 6 tot 8 weken. Daarna kun je de certificaten overdragen door middel van verkoopovereenkomsten. Voor de STAK moet je een aparte boekhouding bijhouden en jaarlijks je jaarrekening deponeren bij de KvK.

Winstdelen als alternatief

Met het Winstdelen concept is het opzetten van een STAK niet nodig. In plaats van certificaten van aandelen geef je winstdelen uit. Dit is een contractuele verplichting voor de BV om als er dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, dat eenzelfde bedrag per winstdeel wordt uitgekeerd aan de andere ‘winstdelers’. Ook als het bedrijf naar de beurs gaat, verkocht wordt of opgeheven dan wordt op elk winstdeel dezelfde uitkering gedaan.

Winstdelen lijken dus heel erg op aandelen, maar zonder de zeggenschap.

Geen notaris, breed toepasbaar

Je hoeft voor de opzet van Winstdelen niet naar de notaris, de structuur kan binnen twee weken worden opgezet en geimplementeerd. Je betaalt € 550 voor een eerste consult en € 2000 voor de implementatie, maar je hebt minder gedoe, uitgebreidere service en meer mogelijkheden.

Winstdelen kun je namelijk gebruiken om medewerkers te belonen, voor nieuwe investeerders maar ook voor leveranciers en mede-ondernemers die in plaats van een factuur te sturen nieuwe winstdelen krijgen. Winstdelen is juridisch en fiscaal onderbouwd en in ons implementatietraject kijken we uitgebreid naar jouw situatie en bedrijfswaardering.

Winstdelen: de voordelen op een rij

  • Compleet advies, ook over bedrijfswaardering en bedrijfsstructuur
  • Uitgebreide fiscale informatie
  • Niet naar de notaris maar binnen 2 weken helemaal geregeld
  • Geen wijziging van tekenbevoegden, KvK-inschrijving of bankgegevens

Lees hier meer over de opzet of neem direct contact op.