Three men discussing

Haal kapitaal op zonder verlies van zeggenschap

Verschillende platformen en bemiddelaars helpen je om investeerders te vinden die deel willen nemen in jouw bedrijf. Welke je ook kiest, er is altijd een aantal stappen dat je moet doorlopen. Afhankelijk van het platform ligt de focus meer op het bereiken van de juiste investeerders, of op het afhandelen van de transacties. Ik focus mij op het juridische stuk.

Waardering

Wat is de huidige waarde van je bedrijf en hoeveel geld wil je ophalen? En welk percentage van je bedrijf moet je dus afstaan voor dat kapitaal?

Juridisch

Wat is je exacte aanbod aan je investeerders, welke rechten hebben ze en hoeveel inzage hebben ze in jouw bedrijf? En wat zijn de fiscale gevolgen?

Marketing

Hoe bereik je potentiële investeerders en welke pitch gebruik je om ze te overtuigen?

Transacties

Zorg dat het geld wordt overgemaakt en de investering wordt bevestigd. En later: verstrek waarde-opgaves en keer dividend uit.

Drie manieren om investeerders te laten deelnemen

In de basis zijn er drie mogelijkheden om investeerders mee te laten profiteren van het rendement en een eventuele verkoopwinst van jouw bedrijf:

  1. Door het uitgeven van aandelen: dit is de meest directe manier, maar je investeerders krijgen ook gedeeltelijke zeggenschap. Bij een BV moet je voor elke wijziging naar de notaris.
  2. Door het certificeren van aandelen in een STAK of coöperatie: je zet een Stichting AdministratieKantoor of een coöperatie op en verkoopt daaraan een deel van je aandelen, in ruil voor certificaten. Dat gebeurt bij de notaris. Die certificaten kun je vervolgens zonder notaris verhandelen, en bij een STAK hebben je certificaathouders geen zeggenschap.
  3. Door Winstdelen uit te geven. Dat lijkt op het uitgeven van aandelen, maar zonder zeggenschap en je hoeft hiervoor niet naar de notaris. Dit is wat ik in de meeste gevallen aanraad en waar ik een complete oplossing voor heb.

Hoe werkt Winstdelen?

De belangrijkste kenmerken van Winstdelen voor investeerders zijn:

  • Je formele aandelenstructuur en daarmee de zeggenschap wijzigt niet. Als jij de enig aandeelhouder bent dan blijf je dat, als je mede-aandeelhouders hebt, dan veranderen de verhoudingen niet.
  • Jouw investeerders kopen geen aandelen, maar ze verstrekken een langlopende achtergestelde lening aan je bedrijf. Het rendement op die lening is geen vaste rente, maar een vergoeding die ze krijgen als jij dividend uitkeert of je bedrijf verkoopt, net zoals bij aandelen.
  • Hun investering wordt omgezet in winstdelen, tegen de dan geldende winstdeelkoers. Je hebt dus net als bij het uitgeven van aandelen een waardering nodig, die je regelmatig update. Hoe meer winstdelen, des te groter hun deel van het dividend en de eventuele winst bij verkoop van het bedrijf.
  • Dit ligt allemaal vast in een helder geschreven overeenkomst van 3 pagina’s. Deze overeenkomst krijg je als invulbare pdf of investeerders kunnen ‘m digitaal tekenen via het dashboard.
  • Met je bedrijf houd je een reservering aan in je boekhouding voor de uitkering op de winstdelen. Als je bedrijf meer waard wordt, kun je die reservering verhogen. Daardoor betaal je in dat jaar ook minder vennootschapsbelasting.

Een uitgebreidere beschrijving vind je hier, rekenvoorbeelden vind je hier.

Hoe kan ik je helpen?

Ik heb een brede dienstverlening, die ik afstem op het platform of de organisatie waarmee je werkt. Wat zij al voor jou doen, doe ik niet. Ik ben altijd degene die het contract voor je opmaakt en je alle juridische en fiscale aspecten uitlegt. De kosten voor deze contractopzet zijn € 1500 excl. BTW, inclusief een uitgebreid gesprek over jouw situatie en wensen. Wil je eerst een breder adviesgesprek inclusief een globale bedrijfswaardering, boek dan een consult voor € 495 excl. BTW.

Heb je vragen? Mijn naam is Alfred Griffioen en je kunt me direct bellen op 06-24776865 or emailen: alfred@winstdelen.com.