Als je met meer mensen of bedrijven een BV gaat oprichten, komt meteen de vraag hoeveel aandelen iedereen krijgt. Allemaal een gelijk aantal lijkt mooi, maar dan ga je er van uit dat iedereen ook evenveel inbrengt. Vaak is dat wel de intentie, maar niet de praktijk.
Mijn naam is Alfred Griffioen, ik heb het Winstdelen concept ontwikkeld. Al ruim 20 jaar help ik ondernemers en ondernemende werknemers hun samenwerking vorm te geven.
Wie is het meest onmisbaar?
Het lijkt een vreemde vraag, want je wilt gaan samenwerken. Maar zonder wie zou dit hele initiatief niet van de grond komen? Wie brengt het idee in, heeft al een patent, heeft unieke kennis of contacten? Vanuit deze persoon of personen ga je redeneren en het initiatief waarderen.
Natuurlijk zijn er dan ook andere mensen nodig. Om geld, marketingkennis of netwerk in te brengen. Lukt dat alleen met die personen, of zou dat ook met een ander kunnen?
Als iedereen even belangrijk is
Kun je hier geen antwoord op geven, of besluiten jullie samen dat je allemaal even belangrijk bent, dan ligt een gelijke aandelenverdeling voor de hand. Maar wat nu als één van jullie langdurig ziek wordt, met de liefde van zijn/haar leven naar een ver buitenland vertrekt of gewoon andere prioriteiten krijgt? Wil je dan ook dat die persoon zijn aandelen houdt en mee blijft profiteren van de waardegroei van het bedrijf?
Hiervoor zijn wel oplossingen. Bijvoorbeeld dat je elk jaar nieuwe aandelen uitgeeft, en dan alleen aan diegenen die een vol jaar hebben meegeinvesteerd. Of naar rato van ieders inzet. Op deze manier kun je eventueel ook ongelijke inbreng in geld verrekenen. Of je werkt met een managementfee die vervalt als iemand niet meer actief is.
Wil je niet steeds naar de notaris? Dan kun je met Winstdelen werken die je uitgeeft naar rato van ieders inzet of inbreng.
Als er toch onderscheid is
Wordt het businessmodel vooral door jou of door jullie gedragen? En heb je daarnaast investeerders nodig? Maak dan eerst een goed bedrijfsplan met alle inkomsten en uitgaven die je zou doen na een succesvolle investeringsronde. En doe dan een bedrijfswaardering, bijvoorbeeld op basis van de Discounted Cashflow Methode.
Kom je dan uit op bijvoorbeeld een miljoen, terwijl je daarvoor maar 400.000 euro aan investeringen nodig hebt, dan is jullie plan en inzet blijkbaar 600.000 euro waard en zou je voor die 400.000 euro aan investeringen maar 40% van je aandelen hoeven weg te geven.
Dit is een heel andere manier van rekenen, namelijk op basis van uitkomsten in plaats van inzet. Vaak ligt de waarheid in het midden.
Wat kan ik voor je doen?
Ik kan je helpen om bovenstaande principes toe te passen op jouw of jullie situatie en dan kijken wat het meest gunstig is. Ook kan ik je businessplan beter helpen onderbouwen en aantrekkelijker presenteren voor eventuele investeerders. De waardering van je initiatief kan daarmee stijgen. Tot slot kan ik je alles juridisch helpen vormgeven.