Compagnon, vennoot of aandeelhouder uitkopen

Het kan zijn dat een samenwerking op een gegeven moment niet meer werkt. De omstandigheden zijn veranderd, of jij of je zakelijke partner hebben op een gegeven moment andere ambities. Toch heb je samen een bedrijf dat waarde heeft. Hoe pak je dat aan?

Hieronder vind je een stappenplan dat ik meestal hanteer bij het helpen van ondernemers in zo’n situatie.

1. Verzamel alle informatie

Statuten van een BV kun je altijd bij de Kamer van Koophandel downloaden als je die niet meer hebt. Check of je een eventuele aandeelhoudersovereenkomst nog hebt, en als tussentijds de aandelenverhoudingen zijn veranderd, een kopie van het aandeelhoudersregister.

Bij een vof of maatschap moet je zoeken naar de overeenkomst die jullie destijds gesloten hebben. Heb je die niet, bijvoorbeeld omdat ‘ie nooit opgesteld is, check dan in elk geval of je vermeld staat als vennoot of maat bij de Kamer van Koophandel.

Daarnaast zijn jaarrekeningen van de afgelopen jaren belangrijk. Om te zien wat de winst was en daarmee wat het bedrijf waard is, maar ook wat voor winstverdeling daar is toegepast en of er aandeelhouders of vennoten zijn met schulden aan het bedrijf.

2. Wat wil jij zelf?

Wil je vertrekken uit het bedrijf of juist blijven? En wil de ander weg of niet? Alleen als je jouw ambities helder hebt, kunnen we zoeken naar een oplossing die daar zo dicht mogelijk bij komt.

3. Wat is je machtspositie?

Ben jij in de situatie om eisen te stellen? Hangt het bedrijf helemaal op jou en wordt dat ook zo erkend? Op wiens naam staan belangrijke bezittingen zoals een merknaam, website of machines? En als je personeel hebt, wat gaan zij doen als jij vertrekt?

Door dit goed te inventariseren kun je bepalen hoe je het gesprek in gaat en wat realistisch is om als uitkomst te verwachten.

4. Ga in gesprek

Constructief met elkaar meedenken is niet het gemakkelijkste, zeker als er al de nodige irritaties zijn. Maar het is wel essentieel. Wat zijn de ambities van de ander en hoe kun jij daar aan meewerken zonder jouw belangen uit het oog te verliezen.

Dan speelt ook de waardering van het bedrijf een rol. Voor als jullie samen doorgaan, als een van jullie doorgaat of als je het bedrijf helemaal verkoopt. Het uitwerken van die scenario’s geeft helderheid en ruimte voor verder gesprek.

5. Formaliseer de uitkomst

Afhankelijk van het feit of je een BV hebt of een andere samenwerkingsvorm, op een gegeven moment moeten aandelen of andere rechten worden overgedragen en betaald. Soms regel je de betaling met een lening of vindt deze in delen plaats.

Ook moet je de afhandeling van lopende zaken regelen, geheimhouding en de communicatie richting derden. Zelfs als jij degene bent die vertrekt, is het ook in jouw belang dat de reputatie van het bedrijf in stand blijft.