Stock Appreciation Rights – eenvoudig en in het Nederlands uitgelegd

Stock Appreciation Rights bestaan al langer als beloningsinstrument voor werknemers. Als de waarde van het bedrijf stijgt, krijgt de medewerker een deel van die waardestijging. Er is veel Engelse terminologie: de Stock Appreciation Rights zelf al, dan heb je de vesting period, hoe lang het duurt voordat de ‘rights’ onherroepelijk van jou zijn, en dat hangt er ook vanaf of je een good leaver of bad leaver bent. Alsof vanwege langdurige ziekte weggaan ‘goed’ is, en het vinden van een volgende baan ‘slecht’.

Winstdelen voor werknemersparticipatie

Winstdelen is een variant op Stock Appreciation Rights die zo eenvoudig mogelijk is gehouden. Het woord zegt het eigenlijk al: je deelt in de winst, net als aandelen, maar dan zonder de zeggenschap. Die formele zeggenschap is bij veel bedrijven ook ongewenst, want vaak wordt maar een paar procent van de aandelen aan medewerkers gegeven of er wordt een Stichting AdministratieKantoor of STAK tussen gezet om de zeggenschap te beperken.

Winstdelen is ook overzichtelijk voor de medewerkers. Ze tekenen éénmalig een overeenkomst van twee A4 in helder Nederlands. Via ons platform, als je dat wilt, kunnen ze met een persoonlijke link hun eigen aantal winstdelen zien, en hoeveel er zijn uitgegeven voor het hele bedrijf. Als werkgever houd je iedereen periodiek op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

deelnemerspagina

Financieel geen risico, bruteringen of cash out

Bij Winstdelen heb je alleen een verplichting om aan je medewerkers uit te betalen als je aan jezelf ook dividend uitkeert, of als je het bedrijf verkoopt of naar een beurs brengt. Naar rato van hun aantal winstdelen doen ze dan mee in de uitkering. Je bent dus nooit gedwongen om op een ongunstig moment geld uit je bedrijf te halen.

Net als de Stock Appreciation Rights worden Winstdelen gezien als uitgesteld loon: je betaalt er pas loonbelasting en werknemerspremies over als je iets aan je medewerkers uitkeert. Als je wilt, kun je afspraken maken dat de winstdelen uit de laatste paar jaren vervallen als je medewerker op eigen initiatief vertrekt. Zo kun je mogelijk verloop in je bedrijf beperken.

Fiscaal beter dan personeelsaandelen of personeelsopties

Bij echte aandelen en opties die je uitgeeft aan je personeel moet je direct bij uitgifte de actuele waarde bruteren, wil de medewerker er geen last van hebben. En dat betekent een uitgaande geldstroom vaak op het moment dat je elke euro in het bedrijf kunt gebruiken.

Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe wet over personeelsoptieregelingen waarmee de belastingheffing ook naar achter gebracht kan worden, maar deze is vrij complex en daarom nog weinig toegepast.

Je kunt als je wilt medewerkers de keuze geven om als ze een bepaald percentage winstdelen hebben, dit om te zetten in echte aandelen. Vaak werkt alleen de mogelijkheid om dit te doen extra motiverend. Dit kan echter wel betekenen, dat op dat moment fiscaal afgerekend moet worden over de waarde van de winstdelen.

Brede advisering, inclusief globale bedrijfswaardering

Als je voor Winstdelen kiest dan hebben we altijd twee gesprekken: eerst één om te kijken hoe een financiele beloning als Winstdelen past in je algehele personeelsbeleid, en in je bedrijfsfinanciering. Als je dan kiest voor implementatie, dan kijken we samen naar je bedrijfswaardering, hoeveel winstdelen je zou willen uitgeven, welke koers we dan op uitkomen en hoe we de winstdeelovereenkomst op jouw bedrijf kunnen aanpassen.

Voor je accountant, boekhouder of financiele afdeling heb ik een uitgebreide handleiding over hoe alles te administreren en op welke fiscale regels en principes dit gebaseerd is. En je kunt het concept van Winstdelen ook breder gebruiken, om bijvoorbeeld klanten, leveranciers of investeerders mee te laten doen in je bedrijf.

Wil je meer weten? Neem dan direct contact met me op, of plan meteen een eerste consult in.