Soorten bedrijfsfinanciering en alternatieven voor bankleningen

In de huidige zakelijke wereld is het steeds lastiger geworden om traditionele bankfinanciering te verkrijgen. Banken zijn voorzichtiger geworden en verlenen vaak alleen financiering boven een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 250.000 euro, omdat ze aan kleine bedragen te weinig verdienen. Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen kan het daardoor een uitdaging zijn om aan de benodigde financiering te komen. Gelukkig zijn er tal van alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar die je kunnen helpen je onderneming te laten groeien. In dit artikel bespreek ik diverse vormen van alternatieve financiering, waaronder vreemd vermogen financiering en equity financieringsopties.

Vreemd vermogen financiering

Bij vreemd vermogen financiering leen je geld van externe bronnen om je bedrijf te financieren.

Leasing en Factoring

Dit omvat leasing en factoring, evenals het spelen met betalingstermijnen voor je klanten en leveranciers. Leasing houdt in dat je betaalt voor het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals auto’s, machines of computers. Het is als het ware een vorm van huren. Als zzp’er is private lease een alternatief voor zakelijk leasen. Bedenk goed wat voor jou het meest handig is: bedrijfsmiddelen leasen of kopen.

Factoring en debiteurenfinanciering zijn financieringsvormen waarbij je krediet ontvangt van een financier, zoals een bank of factoringmaatschappij. Deze partijen kunnen zelfs een voorschot geven op het bedrag van je facturen. Bij sommige factoringbedrijven kun je zelfs al een voorschot krijgen op facturen vanaf 1.000 euro. Factoring betekent dat je je facturen verkoopt aan een financier, terwijl debiteurenfinanciering inhoudt dat je jouw facturen als onderpand gebruikt voor het verkrijgen van financiering.

Microkrediet en MKB-krediet

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro, bedoeld voor startende en bestaande ondernemers. Het MKB-krediet is een zakelijke lening van minimaal 50.000 euro en maximaal 250.000 euro. Je kunt deze financieringen aanvragen bij microfinancier Qredits, een organisatie die zich richt op het ondersteunen van ondernemers.

Betalingsvoorwaarden met klanten en leveranciers

Met klanten en leveranciers kun je financiële ruimte organiseren door betalingsvoorwaarden af te spreken. Dit kan via ketenfinanciering of reverse factoring. Door goede afspraken te maken over betalingstermijnen met je klanten en leveranciers, kun je je cashflow verbeteren en daarmee je werkkapitaal vergroten.

Kredietunies: Coöperatieve financiering

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers die financiering, leningen en coaching biedt voor bedragen tussen de 50.000 en 250.000 euro. Deze vorm van financiering is gebaseerd op samenwerking tussen ondernemers, waarbij ze elkaar helpen groeien.

Direct lending en Private debt fondsen

Direct lending is financiering van ondernemingen door bedrijven en institutionele beleggers zonder tussenkomst van een bank. Dit kan plaatsvinden via mkb-fondsen en gespecialiseerde financieringsportals. Een private debt fonds verstrekt achtergestelde leningen aan mkb-ondernemingen. Deze leningen worden pas terugbetaald na andere schuldeisers in geval van een faillissement. Een dergelijke financiering is bestemd voor groei, vernieuwing, bedrijfsovername of herfinanciering en kan variëren van 250.000 euro tot 10 miljoen euro.

Fintechfinanciers: Online lenen

Fintechfinanciers maken gebruik van (online) financiële technologie om kredieten te verstrekken. Het aanvraag- en beoordelingsproces verloopt snel en gaat vaak om bedragen vanaf 5.000 euro tot 250.000 euro. Enkele voorbeelden zijn online kredietverstrekkers, platforms voor werkkapitaal, voorschotkredieten via pinautomaten en voorschotkredieten voor webshops.

Equity financiering voor ondernemers

Naast vreemd vermogen financiering zijn er ook verschillende equity financieringsopties, waarbij je aandelen in je bedrijf uitgeeft in ruil voor financiering.

Medewerkers, leveranciers en klanten

Het ligt voor de hand om eerste samenwerking te zoeken met partijen die een direct belang hebben bij wat je doet. Je kunt medewerkers, leveranciers en klanten vragen om deel te nemen in je bedrijf. Bij medewerkers kan dat leiden tot aandelen in plaats van loon, bij leveranciers tot een partnership in plaats van directe betaling. Ook je klanten kunnen investeren in je bedrijf.

Een gemakkelijke manier om dit te organiseren is Winstdelen. Hierbij houd jij volledig zeggenschap over je bedrijf, en je legt op eenvoudige wijze vast dat je medewerkers, leveranciers of klanten meedelen als jij winst uitkeert of je bedrijf verkoopt.

Business Angels: Ondernemers als investeerders

Business angels zijn particuliere investeerders, vaak voormalige ondernemers, die bereid zijn om in jouw bedrijf te investeren. Ze kunnen individueel investeren of als groep, en hun investeringsbedragen variëren meestal tussen de 50.000 en 750.000 euro.

Seed-fonds: Innovatieve starters

Een Seed-fonds is een speciaal Venture Capital fonds, vaak medegefinancierd door de overheid. Het richt zich op innovatieve startende ondernemingen met financieringsbehoeften vanaf 200.000 euro.

Crowdfunding en effectenbeurzen voor mkb-ondernemers

Je kunt ook zelf een grotere groep investeerders uitnodigen om deel te nemen in je bedrijf. Voorwaarde is wel dat je een goed businessplan hebt en een helder aanbod: welk percentage van de winst krijgen ze voor welke investering.

Als je niet zelf een lijst hebt van partijen die je hiervoor kunt benaderen, zijn er platformen die wel een database van investeerders hebben. Ik heb zelf veel gewerkt met Eyevestor, en ook Symbid was een actieve partij.

NPEX is een effectenbeurs waar mkb-ondernemers op zoek kunnen naar (groei)kapitaal tussen 1 miljoen en 10 miljoen euro. Nxchange is een andere mkb-beurs waar bedrijven aandelen en obligaties kunnen uitgeven via blockchain. Financieringsbedragen beginnen hier bij 200.000 euro.

Venture Capital fondsen en Participatiemaatschappijen

Venture Capital fondsen investeren in innovatieve en snelgroeiende bedrijven vanaf ongeveer 200.000 euro, vaak in ruil voor een percentage aandelen. Participatiemaatschappijen beheren het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen en richten zich vaak op het grotere mkb met bedragen tussen 1 miljoen en 2 miljoen euro.

Boek een consult of vraag me voor een lezing

Het is essentieel om goed onderzoek te doen en de juiste financieringsvorm te kiezen die het beste past bij de behoeften en doelstellingen van jouw onderneming. Door verschillende financieringsbronnen te combineren, kun je je mogelijkheden vergroten en de groei van je bedrijf stimuleren. Maar ook het goed presenteren van je bedrijf is essentieel, zowel voor bancaire financiering als voor andere bronnen. Dit zijn onderwerpen die ik met je kan bespreken in een basisconsult, om te kijken welke opties voor jouw bedrijf kunnen werken.

Ben je onderdeel van een businessclub of ondernemersnetwerk? Dan kom ik graag langs om jullie samen bij te praten over alle mogelijkheden, en om mijn ervaring te delen. Neem hiervoor contact op.