Startup financiering met Winstdelen

Als startup kom je altijd geld tekort. Daarom probeer je kosten te besparen en zo snel mogelijk investeerders te vinden. Met Winstdelen kun je eenvoudig medewerkers, leveranciers, familieleden of andere investeerders een aandeel geven in je bedrijf, zonder zeggenschap te verliezen.

Vergelijkbaar met aandelen uitgeven

Winstdelen lijken op aandelen, maar het is een contractuele afspraak dat als jij jezelf winst of dividend uitkeert, je bedrijf verkoopt of naar een beurs brengt, dat dan iedereen eenzelfde uitkering per winstdeel krijgt. Het aantal winstdelen waarmee je begint kan gelijk zijn aan jouw/jullie aantal aandelen, of een veelvoud ervan. Winstdelen werkt ook als je een eenmanszaak of vof hebt.

Als iemand in je bedrijf investeert geef je afhankelijk van je bedrijfswaardering nieuwe winstdelen uit. Dat kan onbeperkt.

Een voorbeeld: op een gegeven moment is jouw bedrijf € 40.000 waard. Op basis daarvan besluit je met 4.000 winstdelen te beginnen van elk € 10. Een oud-collega gelooft in je concept en investeert € 10.000. Hij krijgt dan 1.000 winstdelen.

Na een jaar is het bedrijf € 80.000 waard en je weet eindelijk je moeder te overtuigen om mee te investeren. Intussen zijn jullie 5.000 winstdelen € 16 per stuk waard. Als je moeder € 20.000 investeert, krijgt zij hiervoor 1.250 winstdelen.

Funding zonder zeggenschap

Bij een BV geldt stemrecht op basis van de aandelen. Bij start-ups en scale-ups wil de eigenaar of groep van founders vaak de controle houden, en de meeste investeerders vinden dat geen probleem. Wie winstdelen heeft, heeft recht op een deel van de winst, maar heeft geen aandelen en daarmee geen zeggenschap in het bedrijf. Aan venture capitalists, incubators of andere ‘actieve’ investeerders kun je gewoon aandelen uitgeven, ook als je al met winstdelen begonnen bent.

Je kunt naast een BV ook kiezen voor een vennootschap onder firma, dat is soms fiscaal interessanter. In die VOF-overeenkomst leg je dan de zeggenschapsverhoudingen vast, dat kan ongeacht het aantal winstdelen dat elk van jullie heeft.

Voor medewerkers, mede-ondernemers en investeerders

Met het concept van Winstdelen kun je verschillende groepen mee laten doen in je bedrijf.

  • Werknemers kun je binnenhalen of extra motiveren met winstdelen als aanvulling op hun salaris. Dat kost je op het moment van toezeggen geen geld, de belastingen en werknemersverzekeringen betaal je pas als je daadwerkelijk uitkeringen gaat doen. Dit is een gunstigere vorm van werknemersparticipatie dan personeelsaandelen of personeelsopties.
  • Je kunt ook deal sluiten met je leveranciers of andere ondernemers, dat ze werk voor je doen of producten leveren in ruil voor winstdelen. Op basis van het voorzichtigheidsprincipe hoeven ook zij daarover pas fiscaal af te rekenen als jij in de toekomst uitkeringen doet.
  • Omdat Winstdelen eenvoudig op te zetten is, kun je ook gemakkelijk grotere groepen investeerders voor lage bedragen mee laten doen, als bij Crowdfunden of Sharefunden. Dit noem je Equity funding.

Brede advisering, inclusief globale waardering

Als je voor Winstdelen kiest dan hebben we altijd twee gesprekken: eerst één om te kijken hoe winstdelen past in je groeiplannen en bedrijfsfinanciering. Als je dan kiest voor implementatie, dan kijken we samen naar je bedrijfswaardering, hoeveel winstdelen je zou willen uitgeven, welke koers we dan op uitkomen en hoe we de winstdeelovereenkomst op jouw bedrijf kunnen aanpassen.

Voor je accountant, boekhouder of financiele afdeling heb ik een uitgebreide handleiding over hoe e.e.a. te administreren en op welke fiscale regels en principes dit gebaseerd is. En het eerste jaar kun je gratis gebruik maken van ons dashboard om ieders winstdelen bij te houden en alle overeenkomsten te laten tekenen.

Wil je meer weten? Neem dan direct contact met me op, of plan meteen een eerste consult in.